I fem delar har vi berättat om den amerikanska arvtagerskan Consuelo Vanderbilts hektiska liv som brittisk hertiginna. I denna den sista delen av ”En arvtagerskas minnen” berättar vi om hennes arbete under första världskriget samt upplösningen på hennes olyckliga äktenskap.

Efter drygt tio år som  dysfunktionellt äkta par bestämde sig Consuelo och hertigen av Marlborough för att separera. Detta skedde 1906. Att äkta par inom den brittiska aristokratin levde skilda liv, ibland på varsitt håll, var vanligt förekommande. Skilsmässa var däremot inte att tala om.

Efter separationen levde Consuelo ensam i hertigparets Londonhem. När första världskriget bröt ut engagerade hon sig helhjärtat i olika välgörenhetskommittéer, donerade och samlade in betydande summor pengar för att underlätta för soldater i strid samt för att ta hand om deras familjer. Att ha ett stort hem i London visade sig vara praktiskt under krigstiden. Consuelo bestämde sig för att själv bo i ett par rum högt uppe i huset och resten av huset ställde hon till diverse kommittéers förfogande. Bland annat kunde ett av husets gallerier ta emot drygt trehundra besökare, vilket möjliggjorde för större möten. Kriget höll med andra ord Consuelo fullt sysselsatt och hon omnämndes i flera tidningar för sitt engagemang.

När kriget var slut beskriver Consuelo, i sina memoarer en märklig tomhet kom att fylla henne. Visst var det bra att kriget var slut, men vad skulle hon nu göra med sin tid? Consuelo och hertigen valde att efter kriget gå fullt ut med separationen och skiljas.

Consuelo, 1919

Att skiljas var som nämnt tabu inom aristokratin, som nästan uteslutande innebar en sådan skandal att det skilda paret inte längre kunde tas emot av societeten och det kungliga hovet. Consuelo och hertigen bestämde sig dock för att äventyra de sociala konventionerna och skilsmässan gick under förnedrande offentliga omständigheter igenom 1920. Ett hertigpar vid denna tid hade samma kändisstatus som dagens filmstjärnor och tidningarna frossade i detaljer.

Efter skilsmässan bosatte sig Consuelo i Paris. I Frankrike hade hon nämligen hittat sitt livs kärlek i Jaques Balsan. Jaques tillhörde den ickeadliga överklassen och familjen Balsan hade gjort sin förmögenhet i textilbranschen. Jaques hade utmärkt sig som pilot under 1900-talets första år och var en uppskattad sällskapsmänniska.

Eftersom Jaques kom från en katolsk familj uppskattade man inte att Consuelo var frånskild. Detta innebar, enligt traditionella katolska värderingar, att Consuelo inte var i stånd att gifta sig med Jaques. Detta kunde dock lösas genom att Consuelos och hertigens äktenskap ogiltigförklarades. Vatikanen ogiltigförklarade till slut äktenskapet och en viktig komponent i detta var ett uttalande från Consuelos mamma Alva. Alva erkände att hon tvingat Consuelo in i det olyckliga äktenskapet med hertigen samt att hon haft och utövat ett enormt inflytande över sin dotter. Detta räckte som bevis för att äktenskapet var ”ogiltigt” och Consuelo gifte sig med Jaques den fjärde juli, 1921. Bröllopet skedde redan klockan nio på morgonen för att slippa oönskad uppmärksamhet från media.

Förutom boende i Paris så hade Consuelo och Jaques även ett stort sommarhus på den franska Rivieran. När de tröttnade på att bo i Paris köpte de ett slott utanför den franska huvudstaden. På detta slott tog de konstant emot gäster. Både barnbarn och Winston Churchill samt andra samtida kändisar kom till detta slott. Även i Frankrike ägnade Consuelo mycket tid till välgörenhet. Hon grundade bland annat ett barnsjukhus, som finns kvar än idag. Detta sjukhus anses vara ett av de bättre i Frankrike.

consuelo and mama

Consuelo och Alva

Consuelos mamma Alva hade på äldre dagar gift om sig, blivit änka och efter detta blivit något av en militant feminist och suffragett. Alva kom att bosätta sig i Frankrike 1923 där hon köpte ett magnifikt slott. På ålderns höst blev hon aningen senil, men drog varken ner på tempo eller levnadsstandard. Consuelo beskriver i sina memoarer en komisk episod då Alva plötsligt får för sig att floden nära slottet är för smal. Kort därefter kom det byggnadsarbetare och floden gjordes dubbelt så bred. Alva dog 1933, 80 år gammal. När detta skedde hade mor och dotter försonats från och funnit en harmonisk vänskap i varandra

När andra världskriget bröt ut fortsatte Consuelo med sin värgörenhet. Trots att hon kunde fly från Frankrike så stannade hon kvar i landet tills hon fick höra att hennes namn fanns på en lista över gisslan hos nazisterna. Hennes pengar och kontakter med höga brittiska och franska politiker (Winston Churchill inkluderad) hade gjort hennes ställning farlig och hon flydde till USA tillsamman med sin make.

Väl tillbaka i USA levde Consuelo ett bekvämt pensionärsliv. Hon var över 60 år gammal när hon återvände till sitt hemland. Hon lät bland annat bygga en magnifik villa, utanför fashionabla Palm Beach, i Florida. Villan på över 2000 kvadratmeter döpte Consuelo till ”Villa Alva”, efter sin mor. Consuelo lär även ha haft en bostad i exklusiva Southampton, i staten New York. 82 år gammal och änka betraktades Consuelo fortfarande som både vacker och elegant och en samtida tidning utnämnde henne till ”en av säsongens stora skönheter”. Consuelo dog i Southampton 1964, 87 år gammal.

Consuelo

Hertigfamiljen av Marlborough lever än idag på Blenheim Palace. Även idag räknas de som förmögna, med en förmögenhet som för några år sedan uppskattades till 184 miljoner pund. Mycket av dessa pengar och de smycken som dagens hertiginna kan bära kan med stor sannolikhet spåras till Consuelos amerikanska miljoner.

 Intressant att notera är att Consuelos andre make, Jaques Balsan var bror till Etienne Balsan som anses vara den man som introducerade Gabrielle ”Coco” Chanel för den franska societeten. Hon var hans älskarinna under det tidiga 1900-talet och de förblev vänner även efter att de separerat som älskare. Jaques Balsan lär vid minst ett tillfälle ha friat till Chanel å Etiennes vägnar.

Consuelo är enligt mig en intressant person att skriva om eftersom hon föddes in i den viktorianska och förgyllda eran, såg dess glansdagar men även dess fall. Historiskt viktiga personer intimt förknippade med det tidiga 1900-talet, första världskriget, mellankrigstiden och andra världskriget var alla bekanta med Consuelo. Antingen som hennes middagsgäster, jaktvänner eller personer som hon lärde känna på annat sätt inom societeten. Detta inkluderade konstnärer som Giovanni Boldini, politiker som Winston Churchill och Herbert Asquith (premiärminister i Storbritannien 1896-1928) och även kungligheter som Edward VII, Tsar Nikolai II och inte minst drottning Viktoria.

Consuelo visar i sina memoarer på en medvetenhet om tidens gång och de världar som hon hon upplevt. Consuelo beskriver kejsardömens fall och kvinnors kamp för jämnställdhet, detta med mycket glitter och glamour. För den som är intresserad av denna epok är The glitter and the gold en ovärderlig källa som det varit mitt stora nöje att få skriva om.

axelAxel Rollbäck

2 reaktioner på ”En arvtagerskas minnen, del V

  1. Fanny skriver:

    Tack för en jättetrevlig artikelserie! 🙂

  2. Diana skriver:

    Ett lyckligt slut! Det bådade inte så gott där i början…

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: