Som drottning av Frankrike hade Annes liv utvecklats från dåligt till ännu sämre. Hennes förhållande med maken, kung Louis XIII, var allt annat än kärleksfullt och hennes vänner och hovdamer skickades bort med anledning av att de inte ansågs vara lämpligt sällskap. Hennes kärleksaffär med hertigen av Buckingham var över och som om inte detta var nog hade hennes man förklarat krig mot  hennes älskade Spanien där hennes bror, Philip IV, satt på tronen.

Anne tog krigsförklaringen mycket hårt. Hon sades blivit mycket upprörd över hennes makes beslut och bestämde sig för att engagera sig i politiken, något som varken hennes man eller kardinal Richelieu uppskattade. Anne började i hemlighet att brevväxla med sin bror. När deras brevväxling avslöjades ansåg man att deras brev innehöll mer än vad som kunde beskrivas som syskonkärlen. Anne hade inte avslöjat några franska krigshemligheter eller annan kritisk information, men hon hade inte heller hållit inne med var hon kände för Frankrike. Att säga att hon var kritisk mot sitt ”nya” hemland var en underdrift.  Hennes make blev rasande, hans högra hand kardinal Richelieu blev om möjligt ännu mer rasande. Annes brevkonversation med hennes bror var på gränsen till förräderi. Anne befann sig nu i en riktigt allvarlig situation. Kardinal Richelieu tvingade henne att skriva på papper om att hennes brevväxling med hennes bror Philip IV skulle få granskas, vilket den också blev. Kardinal Richelieu ansåg även att hon borde skickas i exil. Kung Louis XIII förlät dock sin hustru och hon undslapp både rättegång och exil.

30

Det trettioåriga kriget splittrade Europa

Frankrike befann sig i strid på flera fronter. Det var ett krig som aldrig verkade ta slut. Fler och fler europeiska länder anslöt eller bytte sida. Vad som egentligen startade det långa kriget är svårt att avgöra då det fanns flertalet komplexa politiska och ekonomiska ingångar. Louis XIII slöt upp under protestantisk bana tillsammans med diverse tyska furstendömen, Sverige, England och några Transylvaniska anti-habsburg-rebeller. Danmark, som tidigare stridit med protestanterna mot det romerska riket och habsburgarna,  gick  över till fienden och stred nu även de mot Frankrike och England. Louis XIII lät forma ett nytt band av soldater som skulle kunna strida för Frankrikes sak, han kallade dessa för mousquetaire, musketör. De skulle fungera både som kungens livgarde men även som ett lättare infanteri ute på slagfältet. Kungens musketörer bestod av de lägre adelsherrarnas yngre söner och de blev snart kända över hela Frankrike för sina modiga upptåg och djärva krigskonster. Kort därefter formade Kardinal Richelieu sitt egna livgarde med musketörer.

Vid denna tid visade det sig att Anne var gravid ytterligare en gång. Ryktet sade att kungen inte hade haft något annat val än att gå till sängs med henne under en kall vinterkväll då han på grund av storm inte  kunnat rida iväg till krigsfronten. Anne var trettiosju år gammal och det var få som trodde att hon skulle föda fram ett levande barn, och många förväntade sig att drottningen skulle drabbas av ännu ett missfall. Men så den femte september 1638 födde Anne äntligen en son, Louis XIV. Det franska kungariket jublade. Äntligen hade man fått en arvinge till den franska tronen. Louis XIII kunde andas ut, huset Bourbons framtid var tryggad. Man kunde nästan tro att ett mirakel hade skett. Den nyfödda tronarvingen Louis XIV skulle sedan komma att bli känd som Solkungen eller Louis den store och hans styre skulle komma att sträcka sig över 70 år, längre än de flesta kungar och regenter i både Frankrikes och Europas historia. För att fira detta mirakel bestämde drottning Anne att man skulle låta uppföra ett katolskt kloster. Kung Louis XIII var med och lade första stenen till kyrkan och man kallade sonen Louis-Dieudonne, Den av Gud given. Två år senare födde drottning Anne ännu en son, Philippe. Av rädsla för att inte få vara nära sin söner under deras uppväxt började Anne engagera sig ytterligare i sin makes politik. Men det var alldeles för sent. Kungen var fortfarande väldigt avigt inställd till sin hustru, hon ansågs inte vara tillräckligt lojal.

Anne

Anne tillsammans med sina två söner

Kardinal Richelieu avled av sjukdom i december 1642. Innan sin bortgång överlät han sin titel till Jules Mazarin. När det stod klart att även Louis XIII var döende försökte kungen göra allt i sin makt för att förhindra att Anne skulle få någon form av makt vid hans bortgång. Louis dog i maj 1643, endast 41 år gammal. Under hans tid som regent hade det franska riket vuxit och huset Bourbon blivit en kraft att räkna med. Tillsammans med en grupp förtrogna valde drottning Anne att bortse från den döde kungens sista önskan om att ett råd skulle styra tills Louis XIV var tillräckligt gammal. De krönte den fyra år gamla sonen och Anne fick agera som regent. Mazarin blev nu Annes förtrogne och det sades att de även var älskare. Anne hade dock ärvt ett land som befann sig i svår ekonomisk kris. Det ekade tomt i skattekistorna och befolkningen var trötta och hungriga. Anne valde dock att fortsätta kriget mot sin släkt i Spanien ända fram till 1659, allt för att  ge sin son det rike han förtjänade. Hon höjde skatterna vilket ledde till fler och fler revolter på landsbygden blossade upp. 1659 skrev Frankrike och Spanien under ett fredsavtal som för tillfället gav Europa den fred den så länge sökt. Frankrike och Spanien firade det med en trolovning mellan de kungliga barnen, ett äktenskap som skulle se till att freden mellan de båda länderna bevarades.

Efter att Mazarin 1661 avlidit drog sig Anne bort från politiken. Hon fortsatte att besöka kyrkor och kloster och två år senare meddelade hennes läkare att hon hade bröstcancer. Anne av Österrike avled i Paris en kylig vinterdag 1666, 64 år gammal. Trots att hennes liv till stor del varit ett olyckligt sådant, att hon haft  en make som hon knappt sett och som hyst misstankar om förräderi och konspirationer, att hon drabbats av missfall och genomlevt diverse kärleksskandaler har hon först och främst kommit att bli förknippad  med sin styrka som regent och som en god mor och katolik

Detta var den allra sista delen i artikelserien om Anne. Hur har du upplevt artikelserien? Har den varit intressant? Vad har du reagerat på? Vad tycker du om Anne och hennes liv? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan.

lisaLisa Svensson

2 reaktioner på ”Anne av Österrike, del III

  1. Diana skriver:

    Vilket livsöde! ”Tvingad att gå i säng med henne på grund av storm”, vilken stackare va…. Haha! Jättebra serie!

    1. Ja, han hade det inte lätt inte. 😉 Vad kul att du tycker det! Jag ska framföra din kommentar till Lisa. /Erika

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: