I år är det fyrahundra år sedan den första företrädaren för Romanovdynastin besteg den ryska tronen. Valet av Mikhail Romanov som Rysslands tsar kom att sätta stopp för en längre period av politisk instabilitet. Under de följande trehundra åren växte Ryssland till världens största land och kom att bli en betydande kraft inom världspolitiken.

I över 700 år regerade den mäktiga Rurikdynastin Ryssland, men år 1598 tog det slut. De följande femton åren kom att präglas av maktstrider och under perioden tillsattes och avsattes härskare i en rasande fart, innan man slutligen, 1613, kunde ena landet under Mikhail Romanov. Det var få som hade förväntat sig att Mikhail skulle utnämnas till tsar. Striden hade istället stått mellan de två mäktiga släkterna Godunovs och Shuyksus och få betraktade den då sextonårige Mikhail Romanov som en seriös rival. Rådet, som bestod av en grupp förmögna adelsmän, ansåg dock att han var det lämpligaste kandidaten och den 11 juni placerade man den ryska kronan på den unge mannens huvud.

”Det var ätten Romanov som gjorde det ryska imperiet till ett av världens största och mäktigaste länder”, säger Evgeny Pchylov, rysk historiker. ”Peter den store, Katarina den stora, Alexander I, Nikolai I och andra. Den tid som Romanovs styrde Ryssland har kommit att betraktas som den ryska civilisationens gyllene ålder.”

Ätten Romanov gick tidigt in för att knyta goda kontakter med Europa och många företrädare för dynastin gifte sig med medlemmar ur andra Europeiska kungahus. Historikern Faina Grimberg berättar:

trio

Tsar Nikolai II tillsammans med Alix (till vänster) och Ella. 

”Inledningsvis ingick man äktenskap med medlemmar ur de skandinaviska kungahusen, men under Peter den store förändrades detta och äktenskap mellan Romanovs och medlemmar ur tyska adelsfamiljer blev vanliga. Först och främst äktade man prinsessor från regionen Hessen-Darmstadt. I slutet av 1800-talet (1894) gifte sig t.ex. den siste ryske tsaren, Nikolai II, med prinsessan Alix av Hessen och tio år tidigare hade tsarens farbror, storfurst Sergei Alexandrovich, gift sig med Alix av Hessens äldre syster, prinsessan Ella. Prinsessorna var barnbarn till drottning Victoria av England, och därigenom stärktes banden mellan Ryssland och Storbritannien.”

Det fanns även ett nära släktskap mellan Ryssland och huset Holstein-Gottorp. Peter den stores dotter, kejsarinnan Anna, gifte sig med hertig Charles Frederick av Holstein Gottorp, och deras son Peter III äktade Katarina den stora (som senare lät mörda sin make för att själv bestiga tronen och som var så avskydd av sin son att han, efter moderns död, gjorde det omöjligt för kvinnor att ärva den ryska tronen).

Andra företrädare för den kejserliga familjen gifte sig med medlemmar ur andra Europeiska kungahus. Den ryske kejsaren Nikolai I var t.ex. gift med prinsessan Charlotte Hohenzollern av Preussen och den siste tsarens far, Alexander III, var gift med prinsessan Dagmar av Danmark som var syster till kung Edvard VII:s gemål, drottning Alexandra av England. Familjen Romanov var även släkt med huset Nassau, Hannover samt den grekiska kungafamiljen.

På grund av släktbanden och Rysslands framsynta utrikespolitik var Ryssland ett högt respekterat land fram till imperiets fall 1917. Efter revolutionen gjorde den kommunistiska regimen sitt yttersta för att distansera landet från det ”borgerliga” Västeuropa. Under sovjettiden försökte man istället att knyta starka band till Östeuropa, Asien och andra regioner.

Idag förknippar de flesta västlänningar Romanovdynastin med de fantastiska juvelprydda ägg som Fabergé lät tillverka åt Rysslands två sista tsarer, Alexander III och Nikolaj II under 1800-talets senare hälft.

Nu till dagens fråga: Vad tänker du på när du hör namnet Romanov? Tänker även du på juvelprydda Fabergéägg, eller tänker du kanske på något annat? Berätta gärna!

lindblom Erika Lindblom

8 reaktioner på ”Släkten Romanov skapade världens mäktigaste imperium

 1. Fanny skriver:

  Jag tänker på den tecknade filmen Anastasia. Det vill säga Anastasia, Rasputin och ”Romanovs förbannelse”. Är du säker på att de firar 400 år i år och inte 2016? I filmen säger änkekejsarinnan ”Året var 1916 och vi firade att vår familj suttit på tronen i 300 år”.

  1. Hej Fanny! Filmen ”Anastasia” var det som gjorde att jag först fick upp ögonen för Romanovdynastin. Mikhail tillträdde tronen 1613 och 1913 firade man trehundraårsjubileumet med pompa och ståt. 🙂

  2. Emmeli skriver:

   jag fick upp mina ögon om romanov familjen när såg den täknade filmen anastasia som många andra! 🙂 så jag har forskat gete mycket om dom..jag gillade anastasias stora syster *maria nikolajeva romanov* så jag undrara om ni kan skriva lite om henne? ja, varför inte skriva om alla tsarens barn det skulle vara hete snällt! (TIPS: kollapå mannen i järn masken den handlar om louis XIV och många andra bl.a i hovet) är tacksam för svar!

   1. Hej Emmeli! Att göra en liten artikelserie om tsarens barn är ingen dum idé. Det kan jag med en gång säga att vi kan göra. Ja, vem kan inte tycka om Maria? The sweetest of the tsar’s children. Följ oss gärna på facebook, där uppdaterar vi flera gånger om dagen och många uppdaterar handlar om familjen Romanov. 🙂

 2. sydjames skriver:

  Lärorikt, som vanligt. Tror själv att man besitter viss histiorisk kunskap men detta är helt nytt./SJ

 3. Hanna skriver:

  Alix och Ella är jättelika!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: