Släkten Romanov skapade världens mäktigaste imperium


I år är det fyrahundra år sedan den första företrädaren för Romanovdynastin besteg den ryska tronen. Valet av Mikhail Romanov som Rysslands tsar kom att sätta stopp för en längre period av politisk instabilitet. Under de följande trehundra åren växte Ryssland till världens största land och kom att bli en betydande kraft inom världspolitiken.

I över 700 år regerade den mäktiga Rurikdynastin Ryssland, men år 1598 tog det slut. De följande femton åren kom att präglas av maktstrider och under perioden tillsattes och avsattes härskare i en rasande fart, innan man slutligen, 1613, kunde ena landet under Mikhail Romanov. Det var få som hade förväntat sig att Mikhail skulle utnämnas till tsar. Striden hade istället stått mellan de två mäktiga släkterna Godunovs och Shuyksus och få betraktade den då sextonårige Mikhail Romanov som en seriös rival. Rådet, som bestod av en grupp förmögna adelsmän, ansåg dock att han var det lämpligaste kandidaten och den 11 juni placerade man den ryska kronan på den unge mannens huvud.

”Det var ätten Romanov som gjorde det ryska imperiet till ett av världens största och mäktigaste länder”, säger Evgeny Pchylov, rysk historiker. ”Peter den store, Katarina den stora, Alexander I, Nikolai I och andra. Den tid som Romanovs styrde Ryssland har kommit att betraktas som den ryska civilisationens gyllene ålder.”

Ätten Romanov gick tidigt in för att knyta goda kontakter med Europa och många företrädare för dynastin gifte sig med medlemmar ur andra Europeiska kungahus. Historikern Faina Grimberg berättar:

trio

Tsar Nikolai II tillsammans med Alix (till vänster) och Ella. 

”Inledningsvis ingick man äktenskap med medlemmar ur de skandinaviska kungahusen, men under Peter den store förändrades detta och äktenskap mellan Romanovs och medlemmar ur tyska adelsfamiljer blev vanliga. Först och främst äktade man prinsessor från regionen Hessen-Darmstadt. I slutet av 1800-talet (1894) gifte sig t.ex. den siste ryske tsaren, Nikolai II, med prinsessan Alix av Hessen och tio år tidigare hade tsarens farbror, storfurst Sergei Alexandrovich, gift sig med Alix av Hessens äldre syster, prinsessan Ella. Prinsessorna var barnbarn till drottning Victoria av England, och därigenom stärktes banden mellan Ryssland och Storbritannien.”

Det fanns även ett nära släktskap mellan Ryssland och huset Holstein-Gottorp. Peter den stores dotter, kejsarinnan Anna, gifte sig med hertig Charles Frederick av Holstein Gottorp, och deras son Peter III äktade Katarina den stora (som senare lät mörda sin make för att själv bestiga tronen och som var så avskydd av sin son att han, efter moderns död, gjorde det omöjligt för kvinnor att ärva den ryska tronen).

Andra företrädare för den kejserliga familjen gifte sig med medlemmar ur andra Europeiska kungahus. Den ryske kejsaren Nikolai I var t.ex. gift med prinsessan Charlotte Hohenzollern av Preussen och den siste tsarens far, Alexander III, var gift med prinsessan Dagmar av Danmark som var syster till kung Edvard VII:s gemål, drottning Alexandra av England. Familjen Romanov var även släkt med huset Nassau, Hannover samt den grekiska kungafamiljen.

På grund av släktbanden och Rysslands framsynta utrikespolitik var Ryssland ett högt respekterat land fram till imperiets fall 1917. Efter revolutionen gjorde den kommunistiska regimen sitt yttersta för att distansera landet från det ”borgerliga” Västeuropa. Under sovjettiden försökte man istället att knyta starka band till Östeuropa, Asien och andra regioner.

Idag förknippar de flesta västlänningar Romanovdynastin med de fantastiska juvelprydda ägg som Fabergé lät tillverka åt Rysslands två sista tsarer, Alexander III och Nikolaj II under 1800-talets senare hälft.

Nu till dagens fråga: Vad tänker du på när du hör namnet Romanov? Tänker även du på juvelprydda Fabergéägg, eller tänker du kanske på något annat? Berätta gärna!

lindblom Erika Lindblom

Annonser

8 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s