anne1

1618 bröt det trettioåriga kriget ut och liksom de flesta andra riken i Europa drogs Frankrike in i vad som var det största krig världen dittills skådat. Frankrike var dock osäkra på vilken sida man skulle ställa sig. Skulle man sympatisera med katolikerna eller protestanterna? Louis XIII hade ju fått en strikt katolsk uppfostran och Frankrike som katolskt land borde därför ställa sig på katolikernas sida. Vilken sida skulle Frankrike välja? Vi återkommer till detta, för på hemmaplan hade kung Louis andra bekymmer, nämligen sin mor.

maria medici

Maria de’Medici

Marie de’Medici hade  från sin exil lyckats väcka flertalet adelsherrar uppmärksamhet. De franska adelsherrarna var missnöjda över hur kung Louis favoriserade hertigen av Luynes samt över diverse skatteförändringar som genomdrivits.  Maries hovdam och väninna, Leonora, hade blivit anklagad för att utöva häxkraft och hennes huvud hade huggits av. Att känslorna var upprörda är att uttrycka det milt. 1620 revolterade dessa adelsherrar och Marie de’Medici mot kungen. Revolten slogs genast ner av den kungliga armen. Året därpå slöt kungen och hans mor officiellt fred. Louis skickade ner sin närmaste man Charles de Luynes till Brean för att slå ner ett religiöst uppror, men efter månader av strider gav kungen upp. De flesta män i hans trupper hade dött av krigsrelaterade sjukdomar och till slut föll även kungens närmsta man Charles offer för sjukdom. Kungen beslöt då att han hädanefter endast skulle regera tillsammans med sitt råd. Något som mottogs med glädje av de andra adliga herrarna och kungens mor (som även hon fick en plats i rådet och fick komma tillbaka till Paris).

Annes och kung Louis förhållande som blivit varmare och mer vänskapligt efter att de fullbordat sitt äktenskapet blev snabbt lika kyligt som tidigare. Den fjortonde mars 1622  lekte Anne med sina hovdamer och råkade snubbla och ramla, något som ledde till ett missfall. Kung Louis lade hela skulden på Anne och händelsen gjorde honom hemskt upprörd. Annes hovdam, Madame de Luynes, anklagades för att ha dåligt inflytande över drottningen och skickades iväg. Med detta hade Anne inte många vänner kvar vid det franska hovet. Samtidigt skedde stora förändringar i Europa. Kungen valde att prioritera sitt ställningstagande i trettioåriga kriget istället för sin hustru. Anne, å andra sidan, beslutade att ägna sig åt hertigen av Chevreuse som blivit hennes älskare.

Louis XIII:s Frankrike var omringat av det Habsburgska riket. I norr låg Spanska Nederländerna, österut låg Österrike och Italien och söderut fanns det mäktiga Spanien. Den spända relationen mellan Frankrike och det Habsburgska riket resulterade i att förhållandet mellan Louis och Anne växte sig än sämre, för Anne var Habsburgare av blodet. Inte blev det bättre av att kungen gav mer makt åt sin förtrogne, kardinal Richelieu.  Tillsammans började de att driva en mer aggressiv utrikespolitik. Anne, tillsammans med flertalet andra, hoppades på att få kardinalen avsatt och avrättad och därför spred man ut rykten om att kardinalen ägnat sig åt förräderi. Kardinalen, å andra sidan, svarade med att anklaga Anne för det enda efter det andra. Kungens misstänksamhet mot Anne växte och trots att de varit gifta i flera år hade hon ännu inte producerat ett tronarvinge. Nätterna som kungen besökte hennes sängkammare var få, och hennes graviditeter hade alla slutat med missfall.

File:Louis XIII Richelieu devant La Rochelle.png

Louis XIII och kardinal Richelieu

Anne och Louis relation blev inte bättre av att Anne ansågs synnerligen vacker, och att män flockades omkring henne. En av dessa var hertigen av Buckingham. Hertigen av Buckingham var den engelska kungens favorit och förmodligen också hans älskare. Buckingham hade skickats som sändebud till Frankrike för att diskutera det pågående kriget. När Buckingham mötte Anne sägs han ha fallit pladask.  En av Annes förtrogna skrev dock i sina memoarer att deras relation aldrig var sexuell, utan enbart vänskaplig. Kanske stämmer detta, eftersom hertigen var kungens älskare.  Kanske var det så att deras kärlekshistoria endast var en platonisk sådan, och kanske fanns hertigen där när Anne endast behövde ett par vänliga ord och en manlig famn att ty sig till. När kung Louis fick reda på deras vänskap blev han djupt besviken. Han sades ha känt sig  så förödmjukad att han bestämde att ingen man skulle få komma i närheten av Anne om han själv inte var närvarande. Livet för vår stackars olyckliga drottning tedde sig än mer miserabelt. 1635 förklarade dessutom Louis krig mot Annes bror, kungen av Spanien.

Fortsättning följer…

Lisa Svenssonlisa

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: