En kylig sensommardag i året 1601 föddes det i Spanien en liten prinsessa. Hon var kung Philip III av Spanien och drottning Margareta av Österrikes förstfödda dotter och hon fick namnet Ana Maria Mauricia. Fem dagar senare föddes det i Frankrike en prins, Ludvig. Den lille pojken var kung Henrik IV:s förste son och arvtagare till den franska tronen. Dessa två små nyfödda barn skulle inom loppet av några år vara trolovade. Låt oss dock inte gå händelserna i förväg.

anne3

Anne, sex år gammal

Ana Maria fick titeln Anne av Österrike trots att hon var född i Spanien. Detta kom sig av det faktum att den spanska kungahuset ingick i det Habsburgska som hade sitt säte i just Österrike. I jämförelse med andra kungliga barn hade Anne en annorlunda uppväxt. Hon spenderade mycket tid tillsammans med sina föräldrar och hon hade en väldigt nära relation till sin mor. Annes föräldrar, Philip och Margareta, var väldigt religiösa och de gav alla sina barn en stark romersk katolsk uppväxt. Annes barndom ansågs som lugn och harmonisk, och inte alls lika strikt som kungliga barn ofta hade. Hon besökte ofta kloster och kyrkor tillsammans med sina föräldrar, det skulle dock komma att förändras.

När Anne var tio år dog hennes mor i barnasäng. Anne tog moderns död väldigt hårt. Ett år senare bestämde man att Anne skulle trolovas med den jämngamle kungen av Frankrike, Ludvig XIII. Ludvig XIII hade blivit krönt kung redan som åttaåring, endast timmar efter att hans far mördats. Marie de´Medici som var mor till den unge kungen valde att styra i hans ställe tills det att han skulle fylla 13 år. Många ansåg att det var ödet som hade fört det unga paret tillsammans eftersom de var födda på nästan samma dag. Deras äktenskap var ett rent politiskt parti utan romantisk grund. Kung Philip III av Spanien gav Anne en ansenlig summa pengar och en massa vackra och dyrbara juveler i hemgift. Anne avsade sig sina kungliga rättigheter i det Habsburgska riket och hyllades istället som Anne, drottning av Frankrike.  Före deras bröllop och Annes resa till Frankrike fick de i Spanien besök av en fransk ambassadör. När han skulle resa tillbaka till Paris sade Anne: ”Hälsa hans majestät, att jag är väldigt otålig att äntligen få träffa honom.” En av hovdamerna uppfattade detta och utropade: ”Oh Madame! Vad ska kungen av Frankrike tro när han får höra att du är i sån brådska att bli gift? Jag anser att du bör visa en mer jungfrulig inställning”. Anne svarade: ”Har du inte alltid sagt åt mig att alltid tala sanning?” Hon gav  sin hand åt den franska ambassadören som ömt kysste den, vände på klacken och gick.

File:Louis XIII.jpg

Ludvig XIII

Den 24 november 1615 skulle bröllopet mellan Anne och Ludvig XIII äga rum. De var dock inte enbart de som skulle gifta sig. Även Ludvigs syster Elizabeth och Annes bror Philip IV skulle förenas i äktenskap. Det var ett utmärkt sätt att binda de två mäktiga rikena till varandra. Efter bröllopet och Annes ankomst till Frankrike uppmuntrades det unga äkta paret att fullborda sitt äktenskap, men Ludvig var inte intresserad trots att äktenskapet kunde annulleras om det inte fullbordades. Ludvig mer eller mindre ignorerade sin hustru och Anne fortsatte att leva på spanskt vis vid det franska hovet. Hon pratade knappt franska vilket ledde till misstankar om var hennes lojalitet verkligen låg.  Någon som var ytterst misstänksam var kungens adjutant och rådgivare Kardinal Richelieu. Kungens mor Marie struntade i att Anne var den nya drottningen av Frankrike och fortsatte att styra och kalla sig Frankrikes drottning.

Detta skulle dock komma att förändras. Ludvig XIII smidde planer om att överta tronen från sin mor och 1617 skred han till verket tillsammans med en grupp förtrogna hertigar. Ludvig började med att mörda drottningens (Maries) förtrogna högra hand Concino Concini, sedan satte han sin mor i exil och tog officiellt över makten. Kungens närmsta man, hertigen Charles d`Albert, började nu planera för hur man skulle kunna föra kungen och hans drottning närmare varandra. Han började med att byta ut drottningens spanska hovdamer mot franska och han gav Anne klänningar som överrensstämde med det franska modet. 1619 övertalade han kung Ludvig att gå till sängs med drottning Anne. Efter fyra år fullbordade de äntligen sitt äktenskap. Efter den natten förändrades kungens inställning till Anne, deras relation blev varm och när Anne kort därefter blev allvarligt sjuk så visade kungen stor oro över hennes tillstånd.

File:Anned'autriche.jpg

Förutom att vara både vacker och livlig, var Anne även en utmärkt ryttarinna.

Framtiden skulle komma att innehålla både glädje och sorg. Anne skulle komma att bli anklagad för förräderi, bli mor till Frankrikes nye tronarvinge och inleda en liten kärleksaffär med en engelsk herting. Mer om detta får ni veta i nästa artikel om Anne. Fortsättning följer…

lisaLisa Svensson

8 reaktioner på ”Anne av Österrike

 1. Fanny skriver:

  Jätteintressant!

 2. buskjan skriver:

  Mera!

  1. Absolut! I nästa vecka publicerar vi nästa artikel i serien.

   1. buskjan skriver:

    Hurra! Den som väntar…

   2. buskjan skriver:

    Kanon!
    Den som väntar…

   3. Hej igen Jan,

    På grund av influensa har vi ändrat utgivningsplanen något och nästa del om Anne kommer istället på söndag.

 3. Linnéa skriver:

  Det här hade jag ingen aning om! Väldigt intressant!

 4. Diana skriver:

  Lite girlpower! Ge tillbaka med samma mynt. 🙂

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: