I samband med det franska folkets revolution i året 1789 var det mycket som skulle förändras. Den gamla regimen hade äntligen försvunnit och ett nytt statsskick skulle formas. Kungen och drottningen huvuden var avhuggna och man tog avstånd från allt det gamla och allt det som den tidigare överklassen representerat. Revolutionen kom inte enbart att påverka politiken, utan även modet.

empire

Nu skulle det även vara slut med de stora perukerna, sminkningarna och de fantastiska klänningarna. Kvinnorna valde bort de hårt åtsnörda korsetterna, för nu skulle den naturliga kvinnoformen hyllas. Klänningarna var av enklare material och istället för att knytas åt runt midjan skulle den riktigt modemedvetna bära den empireskurna klänningen, en klänning som knöts åt under bysten och framhävde en annan kvinnoform. Bysten skulle vara i fokus och man skulle kunna följa kvinnokroppen under klänningstyget.  Klänningarna i England och Frankrike blev kortärmade och man fokuserade på de hygieniska aspekterna som att kläderna skulle vara ljusa och fräscha och lätta att byta och tvätta. Vissa hävdar att det kvinnliga modet under denna period närmade sig det manliga, det skulle vara bekvämt och praktiskt. Kläderna skulle nu inte visa till vilken samhällsklass du hörde, utan istället vara anpassade efter det vardagliga livet.

De empireskurna klänningarna var till stor del influerad av den gamla klassiska grekiska stilen, och även håret visar på grekiska influenser. Håret skulle vara uppsatt medan man lät håret nära ansiktet och öronen vara lockat. Det var även brukligt att bära en hårprydnad så som en fjäder eller ett sidenband. Under denna period blev det mer socialt acceptabelt att som kvinna gå ut utan att behöva täcka huvudet med en hatt eller solbahytt, något som tidigare varit omöjligt och förknippats med prostitution. Sminket skulle nu vara så neautralt och naturligt som möjligt vilket var en stor skillnad mot det mode som dominerat under Marie Antoinette. Det nya modet kom först att kallas ”directoire style” vilket hänvisade till den franska ”directory government” som styrde från mitten av 1795, senare blev modet mer känt som empire och syftade till Napoleons kejsardöme (empire).  Modet från sent 1700-tal fram till cirka 1820 skiljer sig drastiskt både från det tidigare modet och det viktorianska mode som följde. I frontlinjen för denna förändring stod Frankrike. Rikets vackraste och viktigaste kvinnor satte standarden för upplysningstidens nya avklädda klädstil.  En av dessa var Joséphine Bonaparte.

bonaparte

Joséphine Bonaparte föddes som Marie-Josèphe-Rose Tascher de La Pagerie på Martinique den 23 juni 1763. Hon flyttade till Paris vid 16 års ålder då hon blev bortgift med en ung, rik officer.  Under skräckväldet blev hennes man avrättad och 31 år gammal fann hon sig ensam med två barn. Det var under en kylig dag i oktober 1795 som hon träffade Napoleon för första gången. Napoleon blev helt besatt av denna moderna och sofistikerade dam medan hon verkade mildrigt intresserad. ”Jag älskar honom kanske inte, men jag ogillar honom inte heller..”, lär hon ha sagt om Napoleon. De gifte sig den 8 mars 1796 och Napoleon var lika passionerad av Joséphine som han var skicklig i krig. Deras smekmånad varade endast i 36 timmar och sedan begav sig Napoleon till Italien. Berusad av kärlek sände han Joséphine flertalet kärleksbrev, varav flera finns kvar än idag. Joséphine å andra sidan levde sitt egna liv i Paris finaste salonger. Hon kröntes till kejsarinna av Frankrike i samband med sin makes kröning 1804.

Vad tycker du om denna modeepok? Berätta gärna!

lisa

Lisa Svensson

3 reaktioner på ”Ett imperium i empire

 1. Hanna skriver:

  Empire är så fint! Den klädstil som jag tycker bäst om! 🙂

  1. Lisa skriver:

   Ja visst är det!! Håller helt med dig, fantastiskt fina klänningar!

   1. Lisa skriver:

    Very interesting,thankyou ,i enjoyed the read

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: