File:Beatrix der Nederlanden.jpg

 

  ”Ansvaret för vårt land måste nu vila i händerna på en ny generation”.

Så sade drottning Beatrix i måndags kväll i sitt förinspelade tal till nationen. Efter 33 år på tronen meddelande drottningen att hon ämnar abdikera den 30 april 2013 till förmån för sin son, den fyrtiofem år gamle Willem-Alexander. Detta innebär att Holland  får sin förste kung sedan Wilhelm III avled den 23 november 1890, 73 år gammal. Drottningens beslut väckte stora reaktioner världen över och många uttryckte sin förvåning. Vad många dock inte vet, är att detta inte är något ovanligt i Holland. Beatrix är nämligen den tredje drottningen i rad att avsäga sig tronen.

Drottning Wilhelmina, 1942

Det var Beatrix’ mormor, drottning Wilhelmina, som var den första i raden att abdikera. Vid tiden för sin abdikation hade hon regerat i över 57 år och tagit landet genom två världskrig. Hon var omåttligt populär och dyrkades för sitt mod och sin hängivenhet till det holländska folket. På grund av sin popularitet uppmuntrades hon att sitta kvar till sitt 60-årsjubileum, men hon var dessvärre tyngd av sjukdom och utmattning efter ansträngningarna under andra världskriget. Under 1947 och 1948 var hon så dålig att hennes dotter, Julianna, under två omgångar fick regera i hennes ställe. Det var Wilhelminas ålder och sviktande hälsa i kombination med missnöje över hur den Holländska regeringen skötte sin utrikespolitik som den 4 september 1948 tillslut fick henne att abdikera och lämna över tronen till sin enda dotter; Julianna. Trots sin dåliga hälsa levde Wilhelmina i ytterligare fjorton år och dog 1962, 82 år gammal.

Under Julianas tid som drottning fick kungahuset ett mindre inflytande över politiken, men de förblev mycket populära. 71 år gammal och vid god hälsa följde hon sin mors exempel och avsade sig tronen. Drottning blev nu istället Julianas dotter Beatrix, som i måndags annonserade sin egen abdikation. Med bakgrund av historien och hennes föregångares beslut var detta inte särskilt oväntat. I själva verket satt Beatrix kvar något längre än vad man i själva verket trott – man trodde nämligen att hon skulle abdikera redan förra året för att kunna spendera så mycket tid som möjligt hos sin son, Johan Friso (Prinsen av Oranien-Nassau), som sedan den 17 februari 2012 ligger i koma.

Beatrix’ abdikering har mötts med blandade känslor. Medan drottningen är mycket omtyckt och älskad är hennes son inte fullt lika populär. I flera år har han kämpat med att förbättra sin image och efter att han 2002 gifte sig med den argentinska Maxima har hans anseende blivit nämnvärt bättre.

I samband med att drottning i måndags meddelande sitt beslut började det spekuleras om huruvida Sveriges kung kommer att göra likadant. Eftersom vi inte har denna typ av tradition i Sverige så tror jag inte att det kommer att ske. Det finns dock de som inte håller med och anser att en abdikation är det enda sättet att rädda den svenska monarkin på. Vad är dina åsikter? Hur känner du inför Beatrix’ beslut? Tror du att Alexander-Willem blir en bra kung? Tror du att Carl XVI Gustaf kommer att avsäga sin tronen och lämna över till Victoria? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet nedan.

lindblomErika Lindblom

3 reaktioner på ”Drottning Beatrix går i sin mormors fotspår

 1. I every time emailed this weblog post page to all my
  associates, as if like to read it then my contacts will too.

 2. Hanna skriver:

  Ledsamt att hon abdikerar. Jag kommer sakna henne. Jag tror inte att vår kung abdikerar. Jag tror dock att Victoria kommer att bli en bra drottning!

 3. Paulina skriver:

  Om kungen abdikerar hoppas jag han väntar några år och låter Viktoria bilda familj i ”lugn och ro” så att hon kan axla sin stora uppgift utan att vara småbarnsförälder samtidigt. Att hon blir en utmärkt drottning är jag säker på!
  Tack för en jättebra tidning!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: