Har du ingenting att göra idag? Har du inte bestämt dig för vad du ska titta på ikväll? Du kan vara lugn. Här kommer nämligen ett litet filmtips från oss.

Under de snart 95 år som passerat sedan den sista tsarfamiljen av Ryssland mördades i Ipatievhusets källare i Ekaterinburg har flera filmer om tsarfamiljens tragiska öde producerats. De mest kända är kanske Rasputin och kejsarinnan från 1932 med de tre syskonen Barrymore i huvudrollerna, Anastasia från 1956 med Ingrid Bergman, 1971-års mastodontfilm, den sjufaldigt oscarsnominerade Nikolai och Alexandra som tog hem två av priserna (bästa scenografi och bästa kostym), samt Fox tecknade Anastasia från 1997. Alla dessa filmer är charmiga, men inte särskilt verklighetstrogna. Nikolai och Alexandra var visserligen baserad på Robert K.Massies bok Nicholas and Alexandra och händelseförloppet stämmer överens med verkligheten, men  miljöerna var katastrofala och manuset lämnade en hel del att önska.

Micheal Jayston och Janet Suzman gjorde huvudrollerna i Nikolai och Alexandra från 1971. Suzman oscarsnominerades för sin insats.

Med den film som vi nu ska rekommendera är det dock annorlunda. Filmen heter The Romanovs; An Imperial Family (Romanovy; Ventsenosnaya semya), och är en ryskproducerad film från 2000 med Aleksandr Galibin som tsar Nikolai och den brittiska skådespelerskan Lynda Bellingham som kejarinnan Alexandra. Vi får följa familjen från  tsarens abdikering fram till deras död natten mellan den 16 och 17 juli 1918. Denna film är förvånansvärt välskriven. Det finns visserligen saker som man missat eller valt bort. Några av mina första tankar var; Var är Lili Dehn? Var är Anna Vyrobova? Varför porträtteras Tatiana Nikolaevna i den frisyr som hon hade omkring 1915? Varför är Alexandra så pigg och kry? Det som gör den här filmen speciell är dock inte själva handlingen, utan snarare det fantastiska jobb man har lagt ner på att filma scener på plats samt att återskapa miljöer. Många av scenerna som utspelar sig i Alexnderpalatset är faktiskt inspelade på plats. Det finns även andra små roliga detaljer. När Nikolai sitter instängd på toaletten i Ipatievhuset så tittar han på kort som föreställer den riktiga tsarfamiljen, och när flickorna och Aleksey dansar omkring i Guvernörshuset i Tobolsk bär flickorna klänningar som är kopior av de som tsardöttrarna bar på det kända familjeporträttet från 1914.

I de flesta filmer som beskriver tsarfamiljens sista år så får man inte se själva avrättningen. Här har man dock valt att ta med den, och den är mycket stark – även om den inte är helt korrekt. Enligt uppgifter ska det ha tagit ungefär 20 minuter att döda alla medlemmar ur familjen, men här dör de nästan på fläcken. Något som är fascinerande är att det spelar ingen roll hur många böcker jag läser om familjens öde eller hur många filmer jag ser – jag sitter alltid och hoppas på att de ska överleva, och så gör jag även denna gång.

romanovy

Filmen må ha sina små fel och brister, men detta är utan tvekan den bästa filmen om den sista tsarfamiljen som hittills producerats. Du kan se filmen på youtube (första delen nedan), ladda ner den här eller se den här. Skriv gärna en kommentar och berätta vad du tyckte om den. Med förhoppning om några timmars angenämt filmtittande önskar jag dig en fortsatt trevlig dag.

Del ett (tryck på CC för att välja engelsk text)

lindblomErika Lindblom

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: