Idag publicerar vi första artikeln i en artikelserie om den förmögna arvtagerskan Consuelo Vanderbilt Balsan.

Att läsa någons memoarer och därigenom läsa någons tankar kring en särskild epok är enligt mig en utmärkt metod för att komma historien närmare.  Nyligen läste jag Consuelo Vanderbilt Balsans memoarer, publicerade 1950. Dessa memoarer berättar en rik kvinnas resa, genom den förgyllda eran, hennes tankar kring första världskriget, samt en rejäl dos guld, glitter och skvaller runt dåtidens kändisar och makthavare. Det är ingen tillfällighet att Consuelos memoarer heter ”The glitter and the gold”.

Consuelo föddes 1877 i den stormrika familjen Vanderbilt. Familjen Vanderbilt levde i New York City, där de under Consuelos barndom ansågs vara lite för nyrika och vräkiga för att ingå i de exklusivaste New York-salongerna. Consuelo hade en mycket dominant mor, Alva som gjorde allt for att ändra New York-societetens åsikter om familjen Vanderbilt.

Alva Vanderbilt vid maskeradbalen 1883

Den familj som dominerade New Yorks sociala scen vid denna tid var familjen Astor, som ansågs vara USA:s rikaste familj. Matriarken I familjen hette Caroline Astor och familjen Astor hade bott I New York under århundraden och var med andra ord både rika på anor och pengar. För att nå in I familjen Astors exklusiva sfär utförde Alva Vanderbilt en djärv manöver. Familjen Vanderbilt hade 1883 låtit färdigställa sitt nya New York-residens, på flotta Fifth Avenue. Detta stadspalats hade tinnar och torn och lär ha varit något som aldrig tidigare skådats på amerikansk mark.

 For att inviga det nya huset anordnade familjen Vanderbilt en stor maskeradbal. New York- societeten skulle slås med häpnad, och alla som var något i staden skulle bjudas in. Över 1000 inbjudningar skickades ut. Dock var ingen ur familjen Astor inbjuden. Alva Vanderbilt resonerade oskyldigt att eftersom hon aldrig officiellt presenterats eller inviterats och med andra ord fått familjen Astors godkännande som medlem i New Yorks högsta societet, så var det helt enkelt inte passande att bjuda in familjen Astor. Matriarken Caroline Astor förstod hinten och ett visitkort, med Caroline Astors namn anlände passande till familjen Vanderbilt, i god tid före balen. Familjen Astor bjöds in och efter detta var det aldrig någon fråga om i vilka salonger Consuelos familj hörde hemma.

Balen blev en omskriven historia, som kommit att bli en bokstavsbenämning för hur den förgyllda erans New York-överklass kunde roa sig. Familjen Vanderbilt gjorde sig inte bara kända for sina storslagna hem på Manhattan, utan även for sina “semesterstugor”, i exklusiva Newport, på Rhode Island. Semesterhuset “The Breakers” liknas bäst vid ett tårtliknande palatskomplex och byggdes av släktingar till Consuelo. När Consuelos föräldrar skilt sig byggde hennes mor, Alva, sin egen “Newport-stuga”. Denna stuga blev det sagolikt vackra “Marble-House”, som med sina vita fasader och vackra pelare påminner om Vita Huset, med lite associationer till ett antikt palats i Grekland eller Rom. Alva Vanderbilt måste ha skött sina kort väl i skilsmässan, då detta överdåd måste ha kostat en ansenlig förmögenhet.

File:Marble House in Newport 02.jpg

Marble House i Newport

Trots pengar beskriver Consuelo sin barndom i termer som får den att framstå som en ganska sorglig historia. Hon verkar inte ha sett mycket av sina föräldrar, som konstant underhöll gäster. Istället uppfostrades hon av guvernanter och verkar inte ha fått leka som andra barn. Hon tycks ha uppfostrats till att bli en stillasittande varelse, som visserligen konverserade med övertygelse på franska, men samtidigt saknade elementära kunskaper som att simma.

 Åren gick dock och i tonåren stod det klart att Consuelo skulle bli en vacker kvinna, med samtidens alla ideal om skönhet, i kombination med familjen Vanderbilts stora förmögenhet. Hennes uppfostran hade naturligtvis fostrat henne till att bli en äkta maka som kunde agera värdinna och uppträda med stil, men vem skulle få tillåtelse att gifta sig med denna kvinna? Vem skulle komma få kontroll över hennes pengar? Vem skulle få gifta sig med den kvinna som, i sin egen rätt kanske var den rikaste kvinnan på jorden?

 Fortsättning följer inom kort…

axelAxel Rollbäck

2 reaktioner på ”En arvtagerskas minnen

  1. Linnéa skriver:

    Väntar med spänning på fortsättningen!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: