Fjorton år före det ryska imperiets fall ägde den sista kejserliga balen rum. Under två dagar i februari 1903 samlades man i Vinterpalatset för att dricka och dansa. Balen har inte enbart gått till historien som den allra sista kejserliga balen, utan även som den mest spektakulära. Samtliga närvarande var nämligen iklädda dyrbara kostymer inspirerade av bysantinskt 1600-tal.

Nikolai och Alexandra

Förberedelsern hade varit långa. Redan i juni föregående år hade inbjudningarna skickats ut, och alla hade lagt ner stod möda på sina kostymer. Tsar Nikolai II och Kejsarinnan Alexandra Feodorovna klädde ut sig som Rysslands andre tsar och hans hustru, Tsar Alexei och Maria Miloslavskaya. Nikolai bar en hallonröd hovdräkt utsmyckad med guld och silver, och Alexandra en fotlång sarafan av guldbrokad dekorerad med gnistrande smaragder och silvertråd. I öronen hade hon ett par örhängen så tunga att hon inte kunde röra på huvudet.

”Alix såg fantastisk ut, men Nicky var inte tillräckligt lång för att göra sin dräkt rättvisa”, skrev Storfurst Alexander ”Sandro” Mikhailovich senare i sina memoarer.

Själv var han uppklädd som en hovfalkenare*. Han bar en lång rock med broderade örnar i guld på bröstet och och på ryggen, en rosa sidenskjorta, mörkblå sidenbyxor och gula skinnstövlar. Hans hustru Xenia, Tsar Nikolais yngre syster, var iklädd en lång sarafan i silverbrokad rikligt dekorerad med ädelstenar. Till balens drottningar utsåg han dock Rysslands förmögnaste kvinna, den 41 år gamla Prinsessan Zinaida Yusupova, och den två år yngre Storfurstinnan Elizaveta ”Ella” Feodorovna, Kejsarinnan Alexandras äldre syster som var gift med Tsar Nikolais fabror Storfurst Sergei Alexandrovich.

”Striden om titeln balens drottning utkämpades mellan Ella och Prinsessan Yusupova”, skrev Sando. ”Det riktigt värkte i mitt hjärta när jag beundrade dessa två vackra kvinnor som jag i min ungdom varit så förälskad i. Jag dansade varenda dans med Prinsessan Yusupova, alla utom en. När orkestern spelade upp till en gammal traditionell rysk dans lyfte hon upp sina kjol och dansade med samma skicklighet som om hon varit en ballerina. Vi andra klappade i händerna, fulla av beundran”.

Kejsarinnan Alexandra hade sett till så att det fanns fotografer närvarande för att dokumentera balen. Bilderna skulle sedan samlas tillsammans med inbjudningar, menyer, gästernas dagboksanteckningar med mera i ett minnesalbum som man sedan skulle sälja för välgörenhet. Det är tack vare detta initiativ som vi idag kan beskåda bilderna och hänföras av prakten från Kejserliga Rysslands sista dagar.

Balen blev en stor succé och man roade sig hjärtligt, men den kritiska situationen utanför palatsets väggar var påtaglig för många. Sandro skrev:

 ”Det var den sista spektakulära balen i imperiets historia (…) ett nytt och hotfullt Ryssland kikade in genom de stora palatsfönstren (…) medan vi dansade strejkade arbetarna och molnen i Fjärran Östern var farligt låga”.

Fjorton år senare abdikerade Tsar Nikolai och Kejserliga Ryssland upphörde att existera. Nikolai och Alexandra sköts ihjäl tillsammans med sina barn, Storfurstinnan Ella kastades levande ner i ett gruvhål, Xenia och Sandro flydde landet och Prinsessan Yusupova likaså.

zinaida och ella

Zinaida Yusupova och Elizaveta Feodorovna

Erika Lindblom

*En person som övar falkar för jakt

3 reaktioner på ”Den sista kejserliga balen

  1. sydjames skriver:

    Man lär sig mycket! Bra!

  2. Agneta skriver:

    Intressant!

  3. Birgitta Höglund skriver:

    Väldigt intressant !

Kommentera

%d bloggare gillar detta: