Fjorton år före det ryska imperiets fall ägde den sista kejserliga balen rum. Under två dagar i februari 1903 samlades gräddan av Sankt Petersburgs societet för att äta, dricka och dansa. Balen har inte enbart gått till historien som den allra sista kejserliga balen, utan även om en av de mest spektakulära. Samtliga närvarande var nämligen iklädda dyrbara kostymer inspirerade av det gamla moskovitiska hovmodet. 

Förberedelserna hade varit långa. Redan i juni föregående år hade inbjudningarna skickats ut, och alla hade lagt ner stor möda (och ofantliga summor pengar!) på sina kostymer. Tsar Nikolai II var utklädd till den andre tsaren av ätten Romanov, tsar Aleksey, och kejsarinnan Alexandra till Alekseys hustru Maria Miloslavskaya. Nikolai bar en hallonröd hovdräkt utsmyckad med guld och silver, och Alexandra en fotlång kaftan av guldbrokad dekorerad med gnistrande smaragder och silvertråd. I öronen hade hon ett par örhängen som var så tunga att hon inte kunde röra på huvudet.

”Alix såg fantastisk ut, men Nicky var inte tillräckligt lång för att göra sin dräkt rättvisa”, skrev storfurst Alexander ”Sandro” Mikhailovich senare i sina memoarer.

Nikolai och Alexandra. Bild färglagd av Klimbim.

Själv var storfursten utklädd till hovfalkenare*. Han bar en lång rock med broderade örnar i guld, en rosa sidenskjorta, mörkblå sidenbyxor och gula skinnstövlar. Hans hustru Xenia som var en yngre syster till Nikolai II var iklädd en lång kaftan i silverbrokad rikligt dekorerad med ädelstenar. Till balens drottningar utsåg han Rysslands förmögnaste kvinna, furstinnan Zinaida Yusupova, och storfurstinnan Elizaveta ”Ella” Feodorovna som var en äldre syster till kejsarinnan Alexandra (och gift med tsar Nikolais farbror, storfurst Sergei).  

”Striden om titeln balens drottning utkämpades mellan Ella och furstinnan Yusupova”, skrev Sando. ”Det riktigt värkte i mitt hjärta när jag beundrade dessa två vackra kvinnor som jag i min ungdom varit så förälskad i. Jag dansade varenda dans med Prinsessan Yusupova, alla utom en. När orkestern spelade upp till en gammal traditionell rysk dans lyfte hon upp sina kjol och dansade med samma skicklighet som om hon varit en ballerina. Vi andra klappade i händerna, fulla av beundran”.

Kejsarinnan Alexandra hade sett till så att det fanns fotografer närvarande för att dokumentera balen. Bilderna samlades, tillsammans med inbjudningar, menyer, gästernas dagboksanteckningar med mera, i ett minnesalbum som sedan såldes för välgörenhet. Det är tack vare detta initiativ som vi idag kan beskåda bilderna och hänföras av prakten från kejserliga Rysslands sista dagar.

Balen blev en stor succé och man roade sig hjärtligt, men den kritiska situationen utanför palatsets väggar var påtaglig. Sandro skrev:

 ”Det var den sista spektakulära balen i imperiets historia (…) ett nytt och hotfullt Ryssland kikade in genom de stora palatsfönstren (…) medan vi dansade strejkade arbetarna och molnen i Fjärran Östern var farligt låga”.

Fjorton år senare abdikerade tsar Nikolai och det kejserliga imperiet upphörde att existera. Nikolai och Alexandra sköts ihjäl tillsammans med sina barn, storfurstinnan Ella kastades levande ner i ett gruvhål, Xenia och Sandro flydde landet och furstinnan Yusupova likaså.

Erika Lindblom

Furstinnan Zinaida Yusupova

*En person som övar falkar för jakt

3 reaktioner på ”Den sista kejserliga balen

  1. sydjames skriver:

    Man lär sig mycket! Bra!

  2. Agneta skriver:

    Intressant!

  3. Birgitta Höglund skriver:

    Väldigt intressant !

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: