År 1674 gjordes en makaber upptäckt i Towern i London. White Tower (den äldsta delen av Towern) renoverades och under en trappa påträffades två barnskelett. Man drog snart slutsatsen att pojkarna måste vara Edvard V av England och Rikard av Shrewsbury, hertig av York, som hade försvunnit 1483. Karl II lät därför begrava skeletten i Westminster Abbey, där de fick vila till 1933 då gravarna exhumerades för att försöka klargöra om skeletten kunde tillhöra prinsarna. Undersökningen på benen fastslog att det ena skelettet tillhörde ett barn mellan sju och elva år och att det andra tillhörde ett barn mellan elva och tretton år, vilket överensstämmer med pojkarnas ålder vid deras försvinnande 1483.

Edvard och Rikard var söner till den engelska kungen Edvard IV och hans drottning Elisabet Woodville. Edvard IV dog plötsligt den 9 april 1483, vilket innebar att hans 12-åriga son Edvard blev kung. På grund av Edvards ringa ålder utsågs hans farbror, Rikard, hertig av Gloucester (sedermera Rikard III) till förmyndare. När Edvard anlände till London inför sin kröning möttes han upp av sin farbror som eskorterade honom till Towern. Den yngre brodern Rikard anlände i juni samma år, och den sista gången någon såg pojkarna var när de lekte tillsammans på Towerns borggård strax därefter. Det finns inte heller något dokument som visar att prinsarna ska ha blivit begravda, och därför är prinsarnas öde okänt.

File:DelarocheKingEdward.jpg

Rykten om att prinsarna skulle ha mördats började cirkulera i London redan 1483 eller 1484, medan andra källor uppger att Edvard skulle ha dött en naturlig död och att Rikard senare skulle ha släppts fri. Flera män påstod sig vara Rikard, den mest kände av dem var Perkin Warbeck. Dessutom upptäcktes två oidentifierade kistor år 1789 när Edvard IV:s och Elisabet Woodvilles gravvalv renoverades. Vid tidpunkten antogs det att kistorna tillhörde två av deras andra barn, George, hertig av Bedford och Mary av York, men under en utgrävning 1810-1813 påträffades två kistor som tydligt identifierades som Georges och Marys. Inga undersökningar har gjorts på de kistor som påträffades 1789, och det är därför möjligt att de tillhör Edvard V och Rikard.

På grund av svaga bevis och många motstridiga rykten finns det många teorier om vem som skulle ha mördat prinsarna, om de nu alls blev mördade. De fyra mest troliga kandidaterna presenteras nedan.

Rikard III

Rikard III, prinsarnas farbror, blev kung genom ett parlamentsbeslut som förklarade Edvard IV:s äktenskap med Elisabet Woodville ogiltigt. Beslutet, med namnet Titulus Regius, innebar att Edvards och Elisabets barn blev illegitima och alltså inte kunde efterträda sin far. Prinsarnas existens hotade Rikards ställning, eftersom hans fiender skulle kunna använda dem för att genomföra kuppförsök. Andra indicier som tyder på Rikards skuld är att han heller aldrig försökte bevisa att prinsarna fortfarande levde när ryktena om deras död började cirkulera.

James Tyrell var en riddare som tjänade Rikard III. Han greps 1501 under order av Henrik VII efter att ha försökt hjälpa huset York tillbaka till makten. Innan sin avrättning ska han ha bekänt mordet på de två prinsarna, dock under tortyr och dessutom finns inga nedskrivna dokument som styrker påståendet. William Shakespeare utmålar Tyrell som den mest trolige mördaren i sin pjäs Rikard III.

Henry Stafford, 2:e hertig av Buckingham stod Rikard III nära, och stöttade hans rätt till tronen för att själv kunna vinna positioner och makt. Han var ättling till Edvard III, och det är möjligt att han själv försökte ta över tronen genom att göra sig av med möjliga rivaler. Olika teorier föreslår att han utförde morden enligt Rikards order, eller för att hjälpa Henry Tudor (sedermera Henrik VII) till tronen efter att ha blivit illa behandlad av Rikard. Stafford blev avrättad efter att ha gjort uppror mot Rikard 1483, men vissa menar skälet var att Stafford hade mördat prinsarna utan Rikards vetskap eller godkännande.

Henry Tudor (Henrik VII) tog över tronen efter Rikard 1485, och kan ha velat göra sig av med möjliga rivaler med anspråk på tronen. Henrik var gift med prinsarnas syster Elisabet av York, men för att kunna använda hennes blodsband för att legitimisera sitt eget anspråk på tronen måste hennes bröder vara döda. För att Henrik skulle ha kunnat döda prinsarna måste de fortfarande ha varit i livet 1485, vilket inte är troligt då ryktet om deras död började spridas minst ett år före det. Det är också möjligt att Henry Stafford utförde morden med Henrik VII:s välsignelse (se ovan).

Det är alltså de fakta vi har att gå på idag, och det är till största delen spekulationer. Vad tycker du låter mest troligt? Att prinsarna blev mördade av sin farbror eller någon annan, eller att de dog av andra orsaker och blev begravda i de kistor som hittades i föräldrarnas gravvalv 1789?

Linnéa Mähler mähler

7 reaktioner på ”Towerns olösta mordgåta

 1. sydjames skriver:

  Mina kunskaper om ämnet är för begränsade men ordspråket ”ingen rök utan eld” ägde nog sin giltighet redan på denna tid. Intrigerna var säkert lika många som idag även om ”lösningarna” var mer handgripliga. Mord är troligt och varför inte gå på Shakespeares teori./SJ

  1. Det är så sant! Själv tror jag (Erika) att Rikard III nog var den skyldiga, även om det är omöjlig att veta. Vad tror du Linnéa?

   1. Linnéa skriver:

    Av de indicier som finns så tycker även jag att det är mest troligt att Rikard är boven, eller att någon utförde morden på hans order. Om pojkarna fortfarande levde hade det varit i hans intresse att visa upp dem när ryktet om deras död började cirkulera, vilket han alltså inte gjorde.

   2. Instämmer!

 2. buskjan skriver:

  Har man gjort någon DNA-undersökning på skeletten? Om det går att göra borde man kunna se om pojkarna är släkt och i bästa fall om det är just dessa pojkar. Vem den skyldige är? Gissar på Rickard.
  /Jan B

  1. Linnéa skriver:

   Inga DNA-undersökningar har gjorts på skeletten än så länge. Under 1990-talet var det på tal att undersöka skeletten i de två kistorna som upptäcktes 1789 (och som antogs vara Edvard IV:s barn George och Mary), men några undersökningar inleddes aldrig.

 3. Boson Gidner skriver:

  Även om det inte var Rickard som dödade eller lät döda pojkarna, vilket jag tror, har han ändå en moralisk skuld till deras öde. Han förklarade dem illegitima och utsatte dem därmed för stor fara. Sedan är det en annan fråga om detta gör honom ”ond” i vår tids mening.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: