photo: Katherine Wetzel   ©Virginia Museum of Fine Arts

Den väldige Tsar Alexander III höll mycket av sin hustru,den danskfödda Prinsessan Dagmar,och beslöt att i samband med deras tjugoåriga bröllopsdag 1885 ge henne något riktigt fint i present. Han visste att hustrun i sin barndom beundrat ett juvelprytt ägg som funnits hemma hos hennes faster, Prinsessan Vilhilmine Maria av Danmark, och han gav Fabergé fria händer att skapa ett liknande. Hans enda krav var att ägget skulle innehålla en överraskning. Marie Feodorovna (Dagmar) blev så förtjust i sin present att Tsar Alexander året därpå beslutade sig för att henne ytterligare ett och så fortsatte han att göra fram till sin plötsliga död 1894. Parets son, Nikolai II, beslutade sig samtidigt för att fortsätta traditionen och från 1895 fram till 1917 gav han varje år ett ägg åt sin mor och ett ägg  åt sin hustru Alexandra Feodorovna. Man uppskattar att Fabergé mellan åren 1885 – 1917 tillverkade ungefär 50 kejserliga ägg, varav 42 finns kvar idag.

Ägget ovan kallas för Pelikanägget och förärades Marie Feodorovna påsken 1898. Det är ett 13,3 cm högt högt ägg i rött guld utsmyckat med diamanter, pärlor, grå och rosa emalj samt små miniatyrer målade på elfenben. Detta är ett av  få ägg vars yta inte är helt emaljerad, och det skiljer sig även i sin design. Istället för att öppna detta ägg så vecklar man ut det och åtta små miniatyr föreställande utbilningsinstitut för ryska adelsdamer bildar en rad av bilder som blir stående tack vare en oval guldskiva på vilken pelikanen som matar sina ungar vilar. Ett av de institut som finns avporträtterat är Smolnyjinstitutet som fungerade som bolsjevikernas högkvarter under oktoberrevolutionen 1917.

1930, två år efter Marie Feodorovnas död, såldes ägget till the Hammer Galleries i New York, och köptes i mitten av 30-talet av den förmögna Lillian Thomas Pratt. Ägget skänktes sedan till Virginia Museum of Fine Arts och är ett av få ägg som idag inte ägs av en privat samlare.

När jag var i Moskva förra året fick jag möjlighet att se två stycken kejserliga Fabergéägg, och jag blev förvånad över hur stora de var. Trots att jag visste att de flesta var omkring en decimeter höga, så hade jag ändå föreställt mig dem att vara ungefär lika stora som ett vanligt hönsägg. Det var verkligen en häftig känsla att stå där och titta på äggen. Jag tittade ju faktiskt på någonting som Tsar Nikolai och Kejsarinnan Alexandra en gång i tiden hållit i sina händer. Det var nästan lite läskigt. Allt blev plötsligt så påtagligt.

Har du råkat ut för någonting liknande? Berätta gärna!

Erika Lindblom

4 reaktioner på ”Pelikanägget

  1. Emmeli skriver:

    hej! jag har inte råkat ut för det, men vad collt att du har varit i ryssland jag skulle själv villa åka till ryssland!
    men jag har kollat på bilder på tsarens barn…

  2. Constance skriver:

    I’ve already been on the internet now for about four today, and once I happened upon madamescandaleuse.com on http://madamescandaleuse.com/2013/01/18/pelikanagget-3/, I was very delighted to.. Honestly, I think that if more bloggers and siteowners created content like your website, the internet would be even more helpful than it currently is.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: