Prinsessan Victoria Melita föddes den 25 november 1876 på San Antonio-palatset på Malta. Hennes far var Drottning Victorias son, Hertigen av Edinburgh Prins Alfred, och hennes mor Storfurstinnan Maria Alexandrovna av Ryssland. Victoria Melita, som kallades för Ducky, växte upp tillsammans med sina fyra syskon i England och på Malta där hennes far var överbefälhavare över Englands medelhavsflotta. Som barn hade Ducky ett svårt temperament – hon var blyg, allvarlig och mycket känslig. När Victoria Melita var 13 år gammal ärvde hennes far titeln som Storhertig över det tyska hertigdömet Sachsen-Coburg-Gotha och familjen flyttade till Coburg.

År 1891 reste reste Ducky tillsammans med sin mor till Ryssland för att närvara vid en begravning och där träffade hon sin kusin Storfurst Kirill Vladimirovich som hon blev våldsamt förälskad i. Den rysk-ortodoxa kyrkan förbjöd dock äktenskap mellan kusiner och de unga tu fick ej tillåtelse att gifta sig. Istället föreslog Duckys farmor, Drottning Victoria av Storbritannien, att hon istället skulle äkta sin tyska kusin, den homosexuelle Storhertig Ernst Ludvig av Hessen-Rhein. Trots att båda parter motsatte sig äktenskap gav de vika för familjens påtryckningar och gifte sig den 9 april 1894 i Coburg. Det var i samband med detta bröllop som den Arvprinsen Nikolai Alexandrovitj, som senare samma år kom att bli Rysslands siste tsar, förlovade sig med Ernst Ludvigs yngre syster, Prinsessan Alix.

Coburg 1894.
Övre raden från vänster: Arvprins Nikolai Alexandrovitj Romanov, Prinsessan Alix av Hessen-Rhein, Prinsessan Victoria Mountbatten och Storhertig Ernst Ludvig.
Nedre raden från vänster: Prinsessan Irene av Preussen, Storfurstinnan Ella av Ryssland, Victoria Melita och Storfurst Sergei av Ryssland

Victoria Melita och Ernst Ludvigs äktenskap blev mycket olyckligt. Ducky födde visserligen en dotter mindre än ett år efter att bröllopet ägt rum, men hon misskötte sina plikter som Storhertiginna och makarna rök ofta ihop i våldsamma bråk. 1897 påträffade hon sin make tillsammans med en manlig tjänare och hon krävde genast skilsmässa. Drottning Victoria beviljade dem dock ingen sådan med den uttalade omsorgen om parets gemensamma dotter, den då två år gamla Elisabeth. Fyra år senare dog dock det gamla Drottningen och paret kunde äntligen avsluta det äktenskap som de båda tvingats in i. Victoria Melita flyttade ensam tillbaka sin mor i Coburg och lämnade dottern i faderns vård. Två år senare dog lilla Elisabeth i tyfoidfeber.

År 1905 gav slutligen både Ducky och Storfurst Kirill efter för sina känslor och gifte sig med varandra utan att ha fått tsarens tillåtelse

1913: Victoria Melita i rysk hovdräkt

eller välsignelse.Tsaren svarade med att beröva Kirill hans underhåll, avskeda honom ur den ryska flottan och skicka honom i exil. Paret slog sig ner i Paris där de levde på underhåll från sina föräldrar. Några år senare välkomnades Kirill tillbaka till Ryssland och återvände tillsammans med sin hustru som trea i successionsordningen. Vid ankomsten till Ryssland förlänades Victoria Melita titeln Storfurstinna av Ryssland.

Victoria Melita fann sig genast tillrätta i de ryska salongerna och på kort tid gjorde hon sig känd som en av den ryska societetens främsta värdinnor. Vid första världskrigets utbrott 1914 utbildade hon sig till sjuksköterska och beundrades för sitt hängivna och modiga arbete vid den polska fronten. Under denna tid var Ducky och Kirills förhållande till kejsarparet Nikolai och Alexandra (Alix av Hessen-Rhein) mycket ansträngt och under vintern 1916-1917 ingick de i den grupp familjemedlemmar som ville gå så långt som att avsätta Tsar Nikolai och mörda Kejsarinnan Alexandra för att rädda den ryska monarkin.  Detta blev dock aldrig verklighet och den 15 mars 1917 abdikerade tsaren.

Vid revolutionens utbrott flydde Victoria Melitta till Finland där hon tillsammans med sin familj sedan levde under svåra förhållanden i två års tid. 1919 lämnade de Finland för att slutligen slå sig ner i Saint-Briac i Frankrike. Här utnämnde Kirill sig själv till Tsar av Ryssland, en utnämning som möttes av hård kritik från alla världens hörn. I Saint-Briac levde de ett behagligt och stillsamt liv. De arrangerade picknickar, gjorde utflykter och deltog i det glada samhällslivet.1933 kom dock allt att förändras. Ducky fick sitt liv slagit i spillror och sitt hjärta krossat när hon kom på sin make med att vara otrogen. Hon valde att inte ta ut skilsmässa, men hon kunde aldrig förlåta Kirill. Efter att ha närvarat vid sitt femte barnbarns dop drabbades hon av en stroke och avled den 1 mars 1936, 59 år gammal. Många menade att hon dött av en brustet hjärta. Efter Victoria Melitas död skrev hennes äldre syster:

”The whole thing was tragic beyond imagination, a tragic end to a tragic life. She carried tragedy within her – she had tragic eyes – always – even as a little girl – but we loved her enormously, there was something mighty about her – she was our Conscience.”

File:Victoria Melita and her two youngest children.JPG

Ducky och Kirill tillsammans med två av sina tre barn

Erika Lindblom

En reaktion på ”Prinsessan som dog av ett brustet hjärta

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: