Grevinnan Anastasia Hendrikova var Kejsarinnan Alexandra Feodorovnas hovdam och en av de många som föll offer för den ryska revolutionen.

Anastasia Hendrikova (till höger) tillsammans med Catherine Schneider ombord på den kejserliga yachten Standardt.

Anastasia Vasilyevna Hendrikova föddes någon gång under året 1887 som dotter till Greven Vassili Alexandrovitj Hendrikov, ceremonimästare vid det kejserliga hovet, och hans hustru, Prinsessan Sophia Petrovna Gagarine. Hon hade mycket fint påbrå och var en avlägsen släkting till Katarina I av Ryssland*. Endast 23 år gammal utsågs hon till hovdam och kom den ryska tsarfamiljen nära. På grund av sin unga ålder blev hon mycket omtyckt av tsarens fyra döttrar och de kom att betrakta henne som en sorts inofficiell guvernant. Hon vann även Kejsarinnan Alexandras hjärta och blev en av hennes förtrogna. Det fanns dock en sak som de var oense om; Grigory Efimovich Rasputin. Medan Kejsarinnan var övertygad om att Rasputin verkade genom Gud, ställde sig Anastasia, eller Nastinka som hon ofta kallades, tveksam till Rasputins ”krafter”. Trots att Kejsarinnan gång på gång försökte övertyga henne om att Rasputin var en helig man så stod hon fast vid sin åsikt. Kejsarinnan gav upp, men klandrade inte Nastinka för hennes uppfattning – de förblev de allra godaste vänner.

Hendrikova och Buxhoevden

När februarirevolutionen utbröt i mars 1918 var Anastasia tillfälligt tjänsteledigt för att vårda sig syster som var svårt sjukt i tuberkulos. När hon förstod att tsarfamiljen svävade i fara valde hon dock att lämna sin syster och återvände av egen fri vilja till Alexanderpalatset i Tsarskoe Selo utanför St.Petersburg där tsarfamiljen satt i husarrest. Enligt Baronessan Sophie Buxhoevden, den främsta av Kejsarinnans hovdamer, var Nastinka mycket väl medveten om den fara hon befann sig i, men hon var så ”övertygad om att hon snart skulle möta döden att den inte längre skrämde henne”.

I sina memoarer skrev Buxhoevden:

 ”Hon (Nastinka) var mycket söt och såg betydligt yngre ut än tjugoåtta, men hon hade förlorat intresset för livet och välkomnade döden”.

Anastasia Hendrikova följde med tsarfamiljen när de skickades i exil till Tobolsk, och sedan till Ekaterinburg. Vid ankomsten till Ekaterinburg skiljdes hon dock från familjen och togs till den närliggande staden Perm där hon blev satt i fängelse. Den 4 september 1918, ungefär en och en halv månad efter att tsarfamiljen skjutits till döds, fördes Nastinka tillsammans med kollegan Catherine Schneider och betjänten Aleksei Volkov till fängelsekontoret där de förenades med ytterligare åtta fångar. Volkov, som överlevde revolutionen, beskrev senare händelseförloppet. Enligt honom var Hendrikova på toaletten när vakten berättade att de skulle sättas i husarrest. När sedan Hendrikova kom tillbaka och frågade vart de skulle svarade vakten dock ”Till Centralfängelset och sedan till Moskva”.

Fångarna fördes ut ur fängelset och fick sedan marschera i rader om två ut ur staden eskorterade av 22 vakter. När de hade gått en lång bit blev Volkov orolig och frågade vart Centralfängelset egentligen låg. Han fick då till svar att man för länge sedan passerat fängelset. Volkov förstod då att de fördes ut i skogen för att avrättas, och vid första möjliga tillfälle bröt han sig loss från gruppen och flydde in i skogen med kulorna vinandes kring huvudet. Bakom sig hörde han ljudet av smattrande skott och en efter en föll hans medfångar till marken. De lyckliga dog direkt. Grevinnan Anastasia Hendrikova var inte en av dem. Vakterna misshandlade henne brutalt till döds med sina hårda gevärskolvar.

lindblom

Erika Lindblom

Chefredaktör

3 reaktioner på ”Grevinnan Anastasia Hendrikova

  1. Linnéa skriver:

    Svar: Det låter bra! Lycka till! 😀

    1. Tack! 🙂

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: