tatianaDen sista tsarfamiljen av Ryssland hyste en stark kärlek för djur och ägde flera hundar, katter, fåglar, fiskar och hästar. Tsarbarnen hade även en tiger, men Alexandra inte att detta var ett lämpligt husdjur så därför skickades tigern till Sibirien där den togs omhand av en gammal man och hans hustru. Ett av tsarfamiljens mest kända husdjur var Tatiana Nikolaevnas (1897-1918) franska bulldog Ortipo. Hon fick den lilla hunden den 12 oktober 1914 (gamla kalendern) av kejsarinnans väninna Anna (Anya) Alexandrovna Vyrobova. Tatiana beskrev händelsen i sin dagbok på detta sätt: ”Anya brought me from Malama a small French Bulldog (Ortipo). It is a very cute little thing – I am so happy”. Några dagar senare skrev hon: ”We had dinner with father and mother. The dog was sitting with me… he is adorable.”

Husdjuren tilläts stora friheter och rörde sig inom palatset väggar så som husdjur gjorde i normala hem. Ortipo och Olga Nikolaevnas (1895 – 1918) katt Vaska  hade fri tillgång till palatset och jagade ofta varandra genom Alexanderpalatset långa korridorer och stora salar. De var inte ovanligt att de hoppade upp på bord och byråer och knuffade ner värdefulla föremål som gick i bitar när de träffade det hårda golvet. Istället för att straffa husdjuren  fann tsarfamiljen dessa händelser mycket underhållande.

Tatiana nämnde ofta Ortipos lekfulla och busiga sätt i de brev som hon skrev till sin far, tsar Nikolai II (1868 – 1918) , som vid denna tid befann sig vid fronten. I ett brev skrev hon ”My doggy Ortipo was running about the room and playing during teatime. It is so funny and sweet”. I ett annat brev skrev hon: ”We are sitting in Mother’s room after dinner. Olga and Mother are playing ”Colorito” and Ortipo is running about the room like a mad dog”. Det finns knappt ett brev skrivet under denna tid där hon inte nämnet Ortino – något som bevisar hur mycket storfurstinnan tyckte om sin hund.

Som de flesta bulldogar insisterade Ortipo på att sova vid sin ägarinnas fotände varje natt. Ortino hade en ovana att snarka högt och ljudligt och detta var något som störde Tatianas två år äldre syster Olga med vilken hon delade rum. Även den yngsta systern Anastasia Nikolaevna (1901 – 1918) störde sig på snarkandet och skrev i sin dagbok: ”When we are asleep at night, all of us sisters are kept awake by Ortipo, Tatiana’s French Bulldog, who snores. We have tried everything, but nothing works.”

Att Ortipo var en högst älskad och en smula förmögen hund märktes tydligt. Runt halsen bar han nämligen ett Fabergétillverkat hundhalsband utsmyckat med ädelstenar. Tatiana ägde även liten samling miniatyrfigurer i bergskristall som föreställde hennes älskade hund. De flesta av dessa figurer har idag försvunnit men två exemplar finns kvar att beskåda på Hermitaget samt på the Cleveland Museum.

Källor påstår att man tillsammans med resterna efter tsarfamiljen även hittade skelettdelar efter en liten hund. Många har antagit att detta är resterna efter Ortipo. Om detta skulle vara sant så betyder det att Tatiana och Ortipo var tillsammans in i det sista. Hunden, som vi förmodar är Ortipo, vilar nu tillsammans med resten av familjen i Moskva.

lindblom

Erika Lindblom

Chefredaktör

En reaktion på ”Ortipo följde tsarfamiljen i döden

  1. Emmeli skriver:

    kul att läsa, det viste jag inte….

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: