Tsar Nikolai II och kejsarinnan Alexandra Feodorovnas sängkammare var Alexanderpalatset i Tsarskoe Selos mest intima rum. Hit kunde man inte ta sig via palatskorridoren, utan enbart genom familjens privata rum. När Alexandra började inreda den privata delen av palatset under vårvintern 1894/1895 hade sängkammaren stått orörd i över 20 år. Hon ansåg dock att det inte var några större fel på rummet och bestämde sig därför att i stort sett behålla rummet i det skick det var. Man målade om de mörka 1870-talsmöblerna i vitt och beställde nytt tyg till väggar, gardiner och sängförhängen. Alexandra valde ett skimrande chintztyg med vit bakgrund och detaljer föreställande rosa rosetter, gröna kransar och blommor. Hon ska ha sagt att detta påminde henne om en engelsk trädgård.

Den kejserliga sängen bestod av två stycken tvillingsängar i brons som skjutits ihop för att bilda en stor dubbelsäng. Den övre madrassen var täckt med hjortskinn och lakanen var tillverkade av linne och bomull. Samtliga lakan bar kejsarinnan Alexandras monogram så att personalen skulle veta till vilken säng lakanen tillhörde. Sängen stod vänd mot fönstret och väggen bakom pryddes av hundratals guld- och silverikoner utsmyckade med dyrbara ädelstenar. De flesta ikonerna var gåvor från olika kloster, kyrkor och andra religiösa organisationer. Till vänster om sängen fanns  en liten vattenklosett installerad. Denna användes dock mycket sällan på grund av att både Nikolai och Alexandra hade varsitt badrum i närheten av sängkammaren.

bedchamber

På rummets högra vägg hade Alexandra sådant som hon höll kärt. Här hängde porträtt av föräldrarna, på mormor drottning Victoria, på syskonen och på barnen. Här fanns även konst och prydnandsföremål som hon köpt med sig från sin resa i Florens som hon undertagit tillsammans med sin bror när hon fortfarande var prinsessa av Hessen. Alexandra hade mycket förälskat sig i den italienska arkitekturen, och det var denna stil som senare kom att avspegla sig i tsarfamiljens privata sommarpalats i  Livadia som uppfördes mellan åren 1909-1911.

Varje morgon väcktes paret av att en tjänare knackade tre gånger på dörren med en lång silverpåk. Detta var en tradition som gick tillbaka till Katarina den storas dagar. Nikolai var oftast redan vaken och uppstigen vid den tiden om morgonen, men Alexandra gick sällan upp tidigt. På grund av sin dåliga hälsa låg hon ofta kvar i sängen till lunchtid och när hon väl gick upp så flyttade hon sig inte längre än till soffan framför sängen.

Vad tycker du om den kejserliga sängkammaren? Ser den ut som du föreställt dig den? Diskutera gärna ämnet i kommentarsfältet nedan.

Erika Lindblom

En reaktion på ”Den kejserliga sängkammaren

Kommentera

%d bloggare gillar detta: