Det sista kejsarparet av Ryssland, Nikolai I och Alexandra Fjodorovna, hade sitt hem i Alexanderpalatset i Tsarskoe Selo, en bit utanför Sankt Petersburg. Palatsets mest privata rum var den sängkammare som kejsarparet, som hade en varm och kärleksfull relation, delade.

När Alexandra började inreda den privata delen av palatset under vårvintern 1894/1895 hade sängkammaren stått orörd i över 20 år. Kejsarinnan, som var av en sparsam natur, fann att det inte var några större fel på rummet och bestämde sig därför att i stort sett behålla rummet i det skick det var. Några små uppdateringar gjordes dock. De mörka 1870-talsmöblerna målades om i vitt och nytt tyg beställdes till väggar, gardiner och sängförhängen. Alexandra valde ett skimrande chintztyg med vit bakgrund och detaljer föreställande rosa rosetter, gröna kransar och blommor.

”Tyget påminner mig om en engelsk trädgård”, sa hon.

Den kejserliga sängen bestod av två sängar i brons som skjutits ihop för att bilda en stor dubbelsäng. Den övre madrassen var täckt med hjortskinn och lakanen var var en blandning av bomull och linne. Lakanen var broderade med kejsarinnan Alexandras monogram så att personalen skulle veta till vilken säng lakanen tillhörde. Sängen stod vänd mot fönstret och väggen bakom pryddes av hundratals guld- och silverikoner utsmyckade med dyrbara ädelstenar. De flesta ikonerna var gåvor från olika kloster, kyrkor och andra religiösa organisationer. Till vänster om sängen fanns  en liten vattenklosett installerad. Denna användes dock mycket sällan då Nikolai och Alexandra hade varsitt badrum i närheten av sängkammaren.

bedchamber

På väggarna hängde föremål som Alexandra höll kära. Där fanns porträtt av hennes föräldrar, på mormodern drottning Victoria, på hennes syskon och naturligtvis fotografier och porträtt av barnen.  Där fanns också konst och prydnadsföremål som hon införskaffat under den resa till Florens som hon gjorde tillsammans med sin bror när hon ännu var prinsessa av Hessen. Under resan förälskade sig Alexandra i den italienska arkitekturen, och det var denna stil kom sedan att prägla tsarfamiljens privata sommarpalats i  Livadia som uppfördes mellan åren 1909-1911.

Varje morgon väcktes paret av att en tjänare knackade tre gånger på dörren med en lång silverpåk. Detta var en tradition som gick tillbaka till Katarina den storas dagar. Nikolai var oftast redan vaken och uppstigen vid den tiden om morgonen, men Alexandra gick sällan upp tidigt. På grund av sin dåliga hälsa låg hon ofta kvar i sängen till lunchtid och när hon väl gick upp så flyttade hon sig inte längre än till soffan framför sängen.

Vad tycker du om den kejserliga sängkammaren? Ser den ut som du föreställt dig den? Diskutera gärna ämnet i kommentarsfältet nedan.

Erika Lindblom

En reaktion på ”Den kejserliga sängkammaren

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: